Centralni registar: Šalteri pod istim krovom

Bez autora
Apr 19 2012

Spisak od najmanje tri miliona imena biće napravljen u novoj nezavisnoj instituciji - Centralnom registru, koji bi s radom trebalo da počne početkom iduće godine. Ova služba biće smeštena u beogradskoj zgradi SIV 3, imaće dvadeset zaposlenih, a sav posao obavljaće se - elektronski. Centralni registar će biti jedinstvena baza podataka svih osiguranika i nosilaca osiguranja, odnosno poslodavaca.Objedinjavaće sve relevatne podatke iz Fonda PIO, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Poreske uprave i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Centralni registar: Šalteri pod istim krovomSpisak od najmanje tri miliona imena biće napravljen u novoj nezavisnoj instituciji - Centralnom registru, koji bi s radom trebalo da počne početkom iduće godine.

Ova služba biće smeštena u beogradskoj zgradi SIV 3, imaće dvadeset zaposlenih, a sav posao obavljaće se - elektronski.

- Centralni registar će biti jedinstvena baza podataka svih osiguranika i nosilaca osiguranja, odnosno poslodavaca - objašnjava Milica Danilović, direktorka tog Registra.

- Objedinjavaće sve relevatne podatke iz Fonda PIO, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, Poreske uprave i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Slične sisteme imaju Hrvatska, Makedonija, Irska, Austrija... Iz EU je stigao zahtev da i Srbija dobije takvu bazu, zbog čega je naša zemlja od Svetske banke dobila beskamatni kredit od 25 miliona dolara. Deo novca će otići na reformu penzijske administracije, a deo na novu službu.

- Preduslov za osnivanje registra je bilo uvođenje jednošalterskog sistema, koji je oživeo još u oktobru 2010. Zato danas poslodavac, umesto na tri mesta, svog radnika prijavljuje samo na jednom, bilo u RZZO ili RF PIO, i popunjava samo jedan obrazac. Od januara 2013. ta prijava bi trebalo da bude u elektronskom obliku i da je poslodavci donose na portal Centralnog registra, čime će se sasvim ukloniti papirologija i dodatno uštedeti vreme i novac.

Danilovićeva podseća na to da je preduslov za funkcionisanje Centralnog registra i pojedinačna poreska prijava pa poslodavci neće na jednom obrascu pisati zbirni iznos za sve radnike, već će to morati da čini za svakog ponaosob:

- To praktično znači da ćemo za svakog osiguranika imati podatke da li su plaćeni porezi i doprinosi, i to na koju osnovicu, za koji period i slično. I sami radnici će u svakom trenutku moći da imaju uvid u te podatke i to na mesečnom, a ne godišnjem nivou. Tako se neće dešavati da neko godinama ne zna da li mu poslodavac uopšte plaća doprinose i da li "zakida" na iznosima. A neće morati ni da mesecima dokazuje staž kako bi se penzionisao.

Posebnim softverima u Centralnom registru upoređivaće se svi podaci iz svih službi i na vreme otkrivati nepravilnosti, a potom slati Poreskoj upravi i Inspektoratu rada, koji će moći na vreme da sankcionišu poslodavce koji krše zakon. Zato će očekuje efikasnija naplata doprinosa.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik